Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blomkålscurry

Recept på blomkålscurry - en thaiinspirerad gryta med kokosmjölk och hemgjord currypasta. God till ris eller bara med en bit bröd att doppa i grytan. Vegan? Byt ut fisksåsen med ljus soja eller 1 tsk salt. 

Blomkålscurry
Blomkålscurry
Blomkålscurry
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 kgblomkål
  • 300 gpotatis
  • 2 burkarkokosmjölk- (à 400 ml)
  • 3 mskjordnötssmör
  • 2 msksoja- ljus (eller 1 tsk salt)
  • 1 msklime- pressad

Currypasta

  • 0,5gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1citrongräs
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 mskingefära- finriven
  • 1 mskkoriander- mald
  • 0,5 mskströsocker
  • 1 tsksalt

Tillbehör

  • 1 dlsalladslök- strimlad
  • 1 dljordnötter
  • 1 krukakoriander
  • evris- eller naanbröd

Gör så här

  1. Currypasta: Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset. Banka på rotbiten med knivskaftet och finhacka det. Mixa alla ingredienser till currypastan till jämn konsistens.

  2. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. 

  3. Stek currypastan på medelvärme i en kastrull under omrörning ca 5 min. Tillsätt kokosmjölk och jordnötssmör och koka upp. Lägg ner potatisen och låt koka ca 4 min. 

  4. Lägg blomkålen i såsen och sjud 8–10 min. Tillsätt fisksås och lime.

  5. Servera curryn toppad med salladslök, jordnötter och koriander. Ät eventuellt med ris eller bröd. 

Vad tyckte du om receptet?