Marmeladprov
Häll lite marmelad på en kall tallrik. Dra en skåra med en sked genom massan. Rinner marmeladen inte ihop är den färdig.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blodgrapemarmelad får en härligt bittersöt smak och lite extra djup av rommen.
Skölj och skala grapefrukten med en kniv ända in till fruktköttet, inget vitt ska vara kvar. Skär frukterna i tunna skivor och skär dem sedan i mindre ”tårtbitar”.
Halvera limen och pressa ut saften. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
Lägg grapefrukten och den saft som runnit ur frukterna samt eventuella kärnor, limesaft, vaniljstång, vaniljfrön, vatten och rom i en gryta. Koka under lock på svag värme ca 1 timme.
Blanda ner syltsockret i marmeladen, lite i taget, under omrörning. Koka marmeladen kraftigt utan lock 2–3 min. Skumma och gör marmeladprov.
Plocka upp vaniljstång och eventuella kärnor och häll marmeladen i steriliserade, varma burkar. Sätt på lock och förvara i kylen.
Häll lite marmelad på en kall tallrik. Dra en skåra med en sked genom massan. Rinner marmeladen inte ihop är den färdig.