Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blodapelsin-”grottor”

Blodapelsin-”grottor” är en variant på den klassiska hallongrottan. Här fyller vi dem med blodapelsinmarmelad, skippar småbrödsformarna och rullar dem i pärlsocker i stället.

Blodapelsin-”grottor”
Blodapelsin-”grottor”
Blodapelsin-”grottor”
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1 tskkardemumma- hel, stött
  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1 tskbakpulver

Fyllning och garnering

  • 0,75 dlpärlsocker
  • 1 dlblodapelsinmarmelad- se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och kardemumma smidigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner det i smörblandningen.

  2. Forma degen till två rullar, ca 25 cm långa på en arbetsbänk. Strö ut pärlsocker på bänken och rulla degrullarna runt om så att sockret fastnar. Skär rullarna i 2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en fördjupning i mitten på varje kaka med hjälp av ett finger. Fyll hålet med sylt.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen 12–15 min. Ta ut och låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?