Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blinier är små fluffiga boveteplättar och görs på en smet som måste jäsa. De är godast nygräddade men går bra att värma en kort stund i vanlig ugn.
Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ölet. Blanda ner bovetemjöl och vetemjöl. Rör till en slät smet. Täck med plastfolie och låt smeten jäsa ca 1 timme, men gärna längre.
Blanda ner äggulor, salt och smör i den jästa smeten. Vispa äggvitorna till ett skum i en annan skål. Vänd ner dem i smeten.
Hetta upp en plättlagg och stek små plättar i smör ca 1 minut på varje sida. Det går också att steka småplättar i vanlig stekpanna, fast de blir inte lika jämnt runda. Servera blinierna varma.
Foto: Michael Förster
bininer-till-nasslor-recept