Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blinier

Blinier är små fluffiga boveteplättar och görs på en smet som måste jäsa. De är godast nygräddade men går bra att värma en kort stund i vanlig ugn.

BlinierBlinierBlinier

Ingredienser

  • 12 gjäst
  • 3 dllättöl
  • 2 dlbovetemjöl
  • 2 dlvetemjöl
  • 2äggulor
  • 3 krmsalt
  • 50 gsmör- smält
  • 2äggvitor
  • smör- till stekning

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ölet. Blanda ner bovetemjöl och vetemjöl. Rör till en slät smet. Täck med plastfolie och låt smeten jäsa ca 1 timme, men gärna längre.

  2. Blanda ner äggulor, salt och smör i den jästa smeten. Vispa äggvitorna till ett skum i en annan skål. Vänd ner dem i smeten.

  3. Hetta upp en plättlagg och stek små plättar i smör ca 1 minut på varje sida. Det går också att steka småplättar i vanlig stekpanna, fast de blir inte lika jämnt runda. Servera blinierna varma.

    Foto: Michael Förster

    bininer-till-nasslor-recept

Vad tyckte du om receptet?