Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bönsallad med plommon, fetaost och valnötter

Recept på blandad bönsallad med söta plommon, fetaost och valnötter. Söta plommon och fetaost är gott till lättkokta bönor. Salladen passar till lunch eller som tillbehör till grillat kött eller kyckling.

Bönsallad med plommon, fetaost och valnötter
Bönsallad med plommon, fetaost och valnötter
Bönsallad med plommon, fetaost och valnötter
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 gbönor- blandade, t ex vax-, skär-, edamame- och bondbönor
  • 200 gspritärter
  • 1 dlbelugalinser
  • 1 dlörter- blandade, t ex basilika, timjan, oregano
  • 0,5 dlolivolja- + 1 msk
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 8plommon- mogna
  • 300 gfetaost
  • 200 grödkål
  • 0,5 mskcitron- pressad

Dressing

  • 0,75 dlolivolja
  • 0,5 dlbalsamvinäger- vit
  • 1 mskhonung
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Dressing: Blanda alla ingredienser.

  2. Koka belugalinserna enligt anvisning på förpackningen. Ställ åt sidan och låt svalna.

  3. Mixa örterna med 1/2 dl olja och krydda med salt och peppar.

  4. Skala bondbönorna och ta även bort det inre skalet som sitter runt bönorna. Koka alla bönor i saltat vatten 3–4 min. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Vänd runt bönorna i örtoljan.

  5. Kärna ur plommonen och skär i mindre bitar. Bryt fetaosten i bitar.

  6. Strimla rödkålen och lägg den i en bunke. Häll över 1 msk olja och citronsaften och massera 2–3 min.

  7. Blanda linser, bönor, plommon, fetaost och rödkål på ett stort fat. Servera med dressingen.

Vad tyckte du om receptet?