Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåmusslor med saffran och tomat

Servera musslorna med såsen i djupa tallrikar och ställ fram en stor skål att slänga musselskalen i.

Blåmusslor med saffran och tomatBlåmusslor med saffran och tomatBlåmusslor med saffran och tomat
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 kgblåmusslor
  • 2schalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1fänkålsstånd- litet
  • 2 mskolivolja
  • 1 krmchiliflakes
  • 0,5 tskfänkålsfrö- stötta
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 2 burkarkrossade tomater- (à 400 g)
  • 1,5 tskströsocker
  • 0,5apelsin
  • 1 tsksalt
  • 2 dlbladpersilja- hackad

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och fintärna fänkålen.

  2. Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en gryta, 2–3 min. Låt kryddorna fräsa med en liten stund mot slutet.

  3. Tillsätt hälften av vinet, tomater och socker. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skala av apelsinskalet med en potatisskalare och lägg i grytan. Låt sjuda under lock tills såsen har tjocknat, ca 30 min. Plocka upp och släng bort apelsinskalet.

  4. Skrubba musslorna noga i ljummet vatten. Släng bort de som är trasiga och dem som inte stängs när det knackas i köksbänken.

  5. Koka musslorna under lock i resten av vinet tills de har öppnats, ca 5 min. Släng bort de musslor som inte har öppnats.

  6. Häll spadet från musslorna i tomatsåsen och koka ytterligare ca 5 min.

  7. Krydda såsen med salt och vänd ner musslor och persilja. Servera musslorna med bröd.

Vad tyckte du om receptet?