Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blåmusselgryta med chorizo och potatis. Musslorna kan förberedas 1–2 timmar i förväg, men potatisen bör göras strax före servering för att behålla sin krispighet.
Skala och skiva potatisen. Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna. Stek potatisskivorna mjuka 15–20 min, rör om och vänd potatisskivorna då och då.
Skala och hacka löken. Dra av skinnet på korven och skiva den. Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
Fräs löken mjuk i olivolja i en stor gryta 3–4 min. Blanda i korven, smulad buljongtärning och oskalade vitlöksklyftor. Häll på vin och koka under omrörning 2–3 min.
Lägg i musslorna. Koka dem på högsta värme under lock ca 5 min. Skaka grytan 1–2 gånger under tiden. Sänk värmen och sjud musslorna ytterligare 20 min. (Musslorna blir inte sega, men man får mustigt spad när man kokar dem så länge.)
Sätt ugnen på 250°. Skär baguetten i skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt och pensla dem med olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 5 min tills de fått fin färg.
Häll grädden i grytan och koka 2–3 min utan lock. Krydda med salt. Tillsätt persilja.
Servera musslorna i djupa tallrikar tillsammans med potatis, spad och crostini.
Läs också: