Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärstårta

Läcker tårta med blåbärssmak. Fyll en spritspåse med frosting och spritsa på rosor med en stjärntyll. Du kan även garnera med färska blåbär om du vill.

Blåbärstårta
Blåbärstårta
Blåbärstårta
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 3ägg
  • 1 dlhonung- flytande
  • 2 dlkokossocker
  • 100 gsmör
  • 1,5 dlmjölk
  • 3,5 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 dlmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 tskbakpulver
  • 1citron- finrivet skal

Blåbärskompott

  • 1gelatinblad
  • 2 dlblåbär
  • 2 mskhonung- flytande
  • 1 tskcitronsaft
  • 2 mskvatten

Frosting

  • 450 gphiladelphia- rumstempererad
  • 0,75 dlhonung
  • 75 gsmör- mjuk
  • 3 mskblåbärspuré

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform cirka 19-20 centimeter i diameter.

  2. Vispa ihop ägg, honung och kokssocker i en rostfribunke. Sätt bunken över ett varmt vattenbad och vispa smeten kraftigt tills den är cirka 50 grader. Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat helt.

  3. Smält smöret och häll i mjölken.

  4. Blanda ihop de torra ingredienserna.

  5. Vispa i vätskan och de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt citronskalet.

  6. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50-55 minuter. Känn med en sticka om kakan är färdig.

  7. Ta ut kakan ur ugnen och vänd upp den på en plåt. Låt den svalna under formen.

  8. Blåbärskompott: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i cirka 5-10 minuter.

  9. Koka blåbär, honung, citronsaft och vatten i en kastrull i ett par minuter. Ta av kastrullen från plattan.

  10. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg ner det i blåbärskompotten, rör om tills gelatinet smält. Låt fyllningen svalna.

  11. Frosting: Mixa färskosten och honungen.

  12. Vispa ihop smör och blåbärspuré med elvisp.

  13. Mixa i lite i taget av smör- och blåbärsblandningen i färskosten (den kan se lite skuren ut men går ihop i färskosten).

  14. Montering: Skär upp kakan så att du får tre bottnar.

  15. Bred frosting över bottnarna och lägg på blåbärskompott. Lägg ihop tårtan.

  16. Fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa ut frostingen över hela tårtan i ett jämntjockt lager. Bred ut med en palett till en jämn yta. Spritsa på rosor med en stjärntyll. Garnera eventuellt med färska blåbär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök