Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärstårta med chokladbottnar och vispad grädde

Recept på chokladtårta med blåbär och grädde. Gör bottnarna i god tid, men lägg ihop tårtan först inför serveringen.

Blåbärstårta med chokladbottnar och vispad gräddeBlåbärstårta med chokladbottnar och vispad gräddeBlåbärstårta med chokladbottnar och vispad grädde
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1,5 dlkakao
  • 1,5 tskbakpulver
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 1 tskvaniljpulver
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,75 dlkonc hallonsaft
  • 1 dlvatten

Fyllning

  • 3 dlvispgrädde
  • 350 gblåbär

Garnering

  • florsocker
  • ätbara blommor och blad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver.

  2. Vispa smör och socker i ca 5 min. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa i crème fraiche och saften blandad med vatten. Tillsätt mjölblandningen och vispa till jämn smet.

  3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan kallna och skär den i tre lika stora bottnar.

  4. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse. Lägg ihop bottnarna med spritsad grädde och bär, emellan och på toppen. Garnera med siktat florsocker, blommor och blomblad.

Vad tyckte du om receptet?