Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Här är en ljuvlig variant på marängklassikern pavlova, uppkallad efter den ryska prima ballerinan Anna Pavlova. Fyll marängbottnarna med blåbärscrémeux, lägg på blåbär och björnbär och ringla över blåbärssirap.
Blåbärspavlova: Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden, vispa i vinägern. Vispa marängen i 2–3 minuter.
Vänd i majsstärkelse och vaniljsocker. Vänd till sist ner blåbärspurén. Fyll i en spritspåse med en liten stjärntyll.
Rita upp cirklar, cirka 8 centimeter i diameter, på en plåt klädd med bakplåtspapper. Spritsa först en rund bottenplatta och spritsa sedan toppar i kanten cirkeln runt.
Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 110 grader. Grädda i 30 minuter.
Öppna ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.
Ta ut marängerna och låt dem kallna på plåten.
Blåbärscrémeux: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
Vispa upp äggulorna med hälften av sockret tills det är fluffigt.
Koka upp blåbärspurén med resten av sockret. Häll den heta blåbärspurén över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen, värm till 84 grader under kraftig vispning.
Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält gelatinbladen i en kastrull. Rör ner gelatinet i smeten.
Kyl ner krämen i ett iskallt vattenbad till 37 grader. Lägg i lite i taget av smöret och mixa med en mixerstav eller vispa kraftigt. Sätt plastfolie över och sätt in i kylen i minst 6 timmar eller över natten.
Vispa upp krämen och fyll i en spritspåse.
Blåbärssirap: Koka upp blåbärspurén, sockret och vattnet.
Koka ihop allt i ett par minuter, tills allt socker smält.
Servering: Lägg upp marängerna på tallrikar, spritsa i blåbärskrämen och lägg på bären. Ringla blåbärssirap runt och pudra med blåbärspulver.
Recept från Mitt kök