Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärspaj

En riktigt sommarklassiker som man omöjligt tröttnar på, här toppad med knapriga frön.

BlåbärspajBlåbärspajBlåbärspaj
Med frön på toppen får den här blåbärspajen det lilla extra. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1,5 dlhavregryn
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 100 gsmör

Fyllning

  • 400 gblåbär
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskpotatismjöl- eller Maizena majsstärkelse

Topping

  • 0,5 dlsötmandel
  • 2 msksolrosfrön
  • 2 mskpumpafrön

Tillbehör

  • glass- eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop mjöl, havregryn, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt smöret i tärningar och nyp snabbt ihop till en smulig deg. Strö hälften av smuldegen i botten på en pajform, ca 24 cm i diameter.

  2. Fyllning: Blanda ihop blåbär, socker och potatismjöl. Fördela blandningen på smulorna i formen. Strö över resten av smuldegen.

  3. Topping: Grovhacka mandeln och blanda den med fröna. Strö blandningen över pajen.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min, tills den fått fin färg. Servera den ljummen eller kall tillsammans med glass eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?