Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärspaj med pekannöttäcke

Blåbärspaj är en klassiker och är svårt att misslyckas med. I den här goda pajen får blåbären samsas med pekannötter, mumsfilibabba i en blåbärspaj! Nötterna ger en trevlig konsistens om de rörs ner hela. Servera blåbärspajen ljummen med len marsansås, vispad grädde, vaniljsås eller glass. Given succé!

Blåbärspaj med pekannöttäckeBlåbärspaj med pekannöttäckeBlåbärspaj med pekannöttäcke
ÅSA DAHLGREN

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 125 gmargarin- eller smör
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskvatten- riktigt kallt
  • 6 dlblåbär- 300 g, färska eller frysta
  • 1,5 mskMaizenamjöl
  • 2 mskströsocker
  • 75 gmargarin- eller smör
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlcane syrup (rörsockersirap)- (finns bland siraps­flaskorna i vanliga livsmedelsbutiker)
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 mskmjölk
  • 2 dlhavregryn
  • 100 gpekannötter
  • vaniljsås- vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, margarin eller smör, socker och vatten till en deg (använd gärna en matberedare). Tryck ut degen i en vanlig pajform. Ställ pajdegen på ett kallt ställe i 30 minuter.

  2. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.

  3. Blanda blåbär, maizena och socker i en skål. Häll alltsammans i det förgräddade pajskalet.

  4. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt socker, cane syrup, vetemjöl, mjölk, havregryn och pekannötter. Låt toscasmeten få ett uppkok.

  5. Häll smeten över blåbären och grädda pajen i ytterligare cirka 15 minuter.

  6. Servera blåbärspajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Testa gärna den här knäckiga smulpajen med rabarber också!

Recept från Mitt kök