Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärspaj med lime – enkel och fräsch!

Recept på blåbärspaj med lime. Låt syrlig lime och blåbär samsas i den här ljuvligt goda pajen. Blåbärspajen kan göras med både frysta och färska blåbär – och för att förebygga att den blir rinnig så är potatismjöl ett tips.

Blåbärspaj med lime – enkel och fräsch!
Blåbärspaj med lime – enkel och fräsch!
Blåbärspaj med lime – enkel och fräsch!
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 mskströsocker
  • 1ägg

Fyllning

  • 3ägg
  • 1,5strösocker
  • 2 mskvaniljsocker
  • 2 mskvetemjöl
  • 1lime- rivet skal och pressad saft
  • 2 mskvispgrädde
  • 4 dlblåbär
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Garnering

  • 2 dlblåbär
  • lime

Gör så här

  1. Blanda smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker, mjöl och limeskal till en fluffig smet. Blanda i limesaft och grädde.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Blanda blåbär och majsstärkelse. Häll blåbär och fyllning i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna och garnera med blåbär och limeskivor.

Vad tyckte du om receptet?

LÄS MER: Rabarber- och kolanötspaj – sagolikt gott!

Hur länge håller paj i kylen?

En riktlinje är fyra–fem dagar upp till en vecka, enligt Livsmedelsverket. Det viktigaste är att man har god hygien när pajen bakas och att den kyls ner innan man lägger in den i kylskåpet. Låt den svalna, förslut den och ställ in i kylen.

Varför har man potatismjöl i paj?

Potatismjöl kan man använda när man bakar pajer med frukt och bär som eventuellt blir rinniga när de exponeras för värme, som exempelvis blåbär. Det gör att fyllningen blir lite mer fast och inte sällan godare – så prova det vetja!