Tips! Du kan även hoppa över marängen och servera pajen med vispad grädde smaksatt med lite limoncello i stället!
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Tips! Du kan även hoppa över marängen och servera pajen med vispad grädde smaksatt med lite limoncello i stället!
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg vetemjöl, smör i bitar, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i skålen matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt 2 matskedar uppvisat ägg och kör tills det bildas en degboll.
Ta upp och tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Låt pajformen stå kallt 30 minuter. Nagga botten och pensla botten med uppvispat ägg. Grädda pajbotten i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda blåbären med limeskal och strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret smält. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Rör om. Bred ut fyllningen i pajskalet. Låt pajen svalna.
Maräng: Blanda 2 deciliter socker och ½ deciliter vatten i en kastrull och koka till en sockerlag, temperaturen ska bli 120 grader. Vispa under tiden äggvitorna tillsammans med citronsaft och 1 matsked socker till en fluffig marängsmet.
Droppa den varma sockerlagen långsamt i marängsmeten under kraftig vispning. Vispa sedan ytterligare cirka 10 minuter, så att smeten svalnar. Lägg över i spritspåse med stort stjärntyll och spritsa marängen runt kanten på pajen. Färgsätt den med gasbrännare. Garnera med mynta, limezest, florsocker och eventuellt tusenskönor.
Tips! Du kan även hoppa över marängen och servera pajen med vispad grädde smaksatt med lite limoncello i stället!
Recept från Mitt kök