Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärspaj med äpple

Underbar blåbärspaj med äpple och blåbär under ett frasigt pajskal bakat med smör.

Elisabeth Johansson
Blåbärspaj med äpple
Blåbärspaj med äpple
Blåbärspaj med äpple

Smuldeg

  • 150 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 0,5 dlflorsocker
  • 0,5 mskvatten
  • 1ägg

Fyllning

  • 4äpplen
  • 2 msksmör
  • 200 gblåbär
  • 2 mskströsocker- + 2 msk
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • ägg

Tillbehör

  • vaniljvisp

Gör så här

  1. Tärna smöret och blanda med mjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Mixa snabbt ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två bitar. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, invändigt med hälften av degen.

  3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min. Rör i 2 msk socker. Blanda blåbären med 2 msk socker och majsstärkelse. Lägg äppelbitarna i pajskalet och strö över blåbären.

  4. Kavla ut den andra pajdegsbiten och täck pajen med locket. Pensla med uppvispat ägg.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Servera pajen ljummen med vaniljvisp.

Vad tyckte du om receptet?