Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fritera munkarna och vänd dem i ingefärssocker. Fyll dem sedan med vaniljkräm och blåbärssylt. Ljuvligt goda att äta som de är, men man kan också servera vaniljglass till om man vill.
Blåbärsmunkar: Arbeta samma alla ingredienser. Arbeta degen i 5–10 minuter, tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Kavla ut degen, cirka 2 centimeter tjock. Stansa ut med en utstickare (rund form), 8–9 centimeter i diameter, och lägg munkarna på en plåt klädd med bakplåtspapper som är lätt mjölat. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 ½ timme.
Blanda ihop socker och ingefära och häll ut på en plåt.
Hetta upp oljan till 170–180 grader och fritera 2 munkar i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp munkarna med en hålslev och lägg på hushållspapper.
Vänd i ingefärssockret.
Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg stången och fröna i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.
Koka upp och vispa kraftigt under tiden tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.
Fyll upp två spritspåsar med släta små tyllar. Fyll en spritspåse med blåbärssylt och en med vaniljkräm.
Gör ett hål i sidan på munkarna och fyll med vaniljkräm och blåbärsylt.
Recept från Mitt kök