Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärsmunkar med vaniljkräm

Fritera munkarna och vänd dem i ingefärssocker. Fyll dem sedan med vaniljkräm och blåbärssylt. Ljuvligt goda att äta som de är, men man kan också servera vaniljglass till om man vill.

Blåbärsmunkar med vaniljkräm
Blåbärsmunkar med vaniljkräm
Blåbärsmunkar med vaniljkräm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Blåbärsmunkar

  • 2,5 dlmjölk
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 30 gjäst
  • 125 gsmör- mjukt
  • 2ägg
  • 11,5 dlvetemjöl
  • 1 lolja- neutral till exempel rapsolja eller majsolja

Ingefärssocker

  • 2 dlströsocker
  • 1 tskingefära- torkad och mald

Vaniljkräm

  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5vaniljstång
  • 1,25 dlmjölk
  • 12 gsmör- mjukt

Fyllning

  • 1 dlblåbärssylt- ca

Gör så här

  1. Blåbärsmunkar: Arbeta samma alla ingredienser. Arbeta degen i 5–10 minuter, tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa i 30 minuter.

  2. Kavla ut degen, cirka 2 centimeter tjock. Stansa ut med en utstickare (rund form), 8–9 centimeter i diameter, och lägg munkarna på en plåt klädd med bakplåtspapper som är lätt mjölat. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 ½ timme.

  3. Blanda ihop socker och ingefära och häll ut på en plåt.

  4. Hetta upp oljan till 170–180 grader och fritera 2 munkar i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp munkarna med en hålslev och lägg på hushållspapper.

  5. Vänd i ingefärssockret.

  6. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.

  7. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg stången och fröna i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.

  8. Koka upp och vispa kraftigt under tiden tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.

  9. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.

  10. Fyll upp två spritspåsar med släta små tyllar. Fyll en spritspåse med blåbärssylt och en med vaniljkräm.

  11. Gör ett hål i sidan på munkarna och fyll med vaniljkräm och blåbärsylt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök