Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Moussetårtan blir lätt en favorit hos den som vill förbereda desserten i god tid – och bland många andra också! Den italienska marängen bidrar med stadga och fyllighet, och är väl värd den extra mödan.
Sätt ugnen på 175°. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet. Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmoussetårta
Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg ner bottnen i formen.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmoussetårta
Mousse: Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120°. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5–10 min tills marängsmeten svalnat.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmousse
Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmoussetårta
Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan ca 6 timmar.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmousse
Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen, eventuellt med hjälp av en gasolbrännare.
Foto: Ulrika Pousette
Blåbärsmoussetårta