Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärskvass

En lätt fermenterad blåbärsdryck med fina små bubblor. Drycken håller ett par veckor i kylen i väl rengjorda flaskor. Kvass innehåller nyttiga enzymer och bakterier.

BlåbärskvassBlåbärskvassBlåbärskvass
Foto: PER RANUNG

Ingredienser

  • 1 lvatten
  • 225 gblåbär
  • 2 mskhonung- svensk
  • 2 mskströsocker
  • 1 bitingefära- (2 cm)

Tillbehör

  • 100 gblåbär- färska
  • is

Gör så här

  1. Blanda vatten, blåbär, honung och socker. Skala och riv i ingefäran. Rör om, blanda väl. Häll upp i 2 burkar. Fyll upp till 3/4 av burkarna, lämna utrymme så att tryck kan bildas. Sätt på locken.

  2. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar. Skaka burken ett par gånger om dagen så att det blandas väl och inga bakterier bildas på ytan. Lufta genom att öppna locket. Smaka av om drycken är porlande då är den klar.

  3. Sila kvassen och häll i flaskor, lämna lite utrymme även här så häll inte enda upp. Låt kvassen stå 2–3 dagar extra i rumstemperatur om den inte är färdig. Tiden beror lite på temperaturen i rummet och mängden socker i bären. Fortsätt att lufta genom att öppna locket ett par gånger om dagen.

  4. Förvara kvassen i kylen, den är hållbar ca 2 veckor, men måste luftas då och då eftersom tryck bildas i flaskorna.

  5. Lägg i färska blåbär och is vid servering. 

Vad tyckte du om receptet?