Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvier

Elegant dessert med milda svenska smaker av blåbär och vanilj.

Blåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvierBlåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvierBlåbärskräm med vaniljglass och mandelbiskvier
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 250 gblåbär- frysta
  • 0,5 dlströsocker
  • 1,5 mskcitronsaft
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- majsstärkelse

vaniljglass

  • 1gelatinblad
  • 1vaniljstång
  • 2,5 dlmjölk
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 6äggulor
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 mskglykos

mandelbiskvier

  • 50 gmandelmassa
  • 2 tskäggvita

garnering

  • blåbär
  • evätbara blommor- t ex ros, ringblomma eller tagetes eller blommor från kryddor

Gör så här

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången.

  2. Blanda vaniljstång och -frön med mjölk, grädde, äggulor, socker och glykos i en kastrull. Låt sjuda under omrörning till en tjock smet. Låt kallna och ställ den i kylen. Låt smeten stå över natten innan den fryses i glassmaskin.

  3. Blåbärskräm: Koka upp blåbär, socker och citronsaft. Mixa med mixerstav, passera genom finmaskig sil.

  4. Värm blåbärspurén och tillsätt majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Koka upp och låt kallna täckt med plastfolie.

  5. Mandelbiskvier: Sätt ugnen på 175°. Blanda mandelmassa och äggvita till en smidig smet. Fyll den i en spritspåse med liten tyll. Spritsa ut smeten på plåt med bakplåtspapper till 40-50 små biskvier.

  6. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt biskvierna kallna på galler.

  7. Fördela blåbärskräm och glass på tallrikar och garnera med mandelbiskvier, blåbär och eventuellt blommor.

Vad tyckte du om receptet?