Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Extra god blåbärssylt och vanlig vetedeg som formas till knutar. Perfekt till fikat. Servera blåbärsknutar med ett glas mjölk, saft eller en nybrygd kopp kaffe.
Smula jästen i bunken till köksmaskinen och rör ut den med mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, smör och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen mjuk och smidig tills den släpper kanten på bunken, cirka 10 minuter, eventuellt behövs mer mjöl. Tillsätt salt. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 40 minuter.
Börja med fyllningen. Lägg blåbär och gelésocker i en kastrull och koka upp och koka under omrörning en halv minut. Tillsätt citronskal och vaniljsocker och låt sylten svalna i kallt vattenbad.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar. Bred på sylt och vik dubbelt på längden. Tryck till med kaveln och kavla ytan slät.
Skär eller sporra ut två centimeter breda remsor. Vrid dem i spiraler och forma till knutar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt bullarna jäsa under bakduk, cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 250 grader, cirka 7 minuter. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Recept från Mitt kök