Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärskaka med yoghurt och citron

En lättbakad kaka dekorerad med glasyr och bär. Får du inte tag i citrontimjan till garnering, kan du ersätta med myntablad.

Blåbärskaka med yoghurt och citron
Blåbärskaka med yoghurt och citron
Blåbärskaka med yoghurt och citron
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1,5 lkakform- + smör och ströbröd till formen
  • 5 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 10,75 dlmajsolja- eller rapsolja
  • 2ägg
  • 3 mskcitronsaft- färskpressad
  • 4 dltjock yoghurt- på burk, rysk eller turkisk
  • 4 dlströsocker

Fyllning

  • 100 gblåbär
  • 11,5 mskvetemjöl

Glasyr

  • 1,5 dlflorsocker- siktat
  • 1 mskcitronsaft- färskpressad
  • 0,5 mskvatten

Topping

  • 100 ghallon
  • 100 gblåbär
  • bladcitrontimjan
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.

  2. Blanda mjöl och bakpulver.

  3. Mät upp olja, ägg, citronsaft och socker i en bunke och vispa ihop. Vänd ner mjöl- och bakpulverblandningen och vispa ihop.

  4. Varva smeten och blåbär, blandade med mjölet i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kallna.

  5. Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över kakan. Låt stelna.

  6. Garnera med färska bär och citrontimjanblad. Pudra över lite florsocker

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök