Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blanda blåbär och råsocker i en burk som täcks med plastfolie, förvara i rumstemperatur i 48 timmar och värm sedan till 80 grader. Servera de fermenterade blåbären med blåbärsglass och tapioca crisps.
Blåbärsglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.
Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
Rör i blåbärspurén och kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.
Kyl i frysen i cirka 1 timme så går det lättare att kula upp.
Fermenterade blåbär: Blanda blåbär och råsocker i en burk. Täck med plastfolie och låt fermentera i 48 timmar i rumstemperatur.
Häll upp i en kastrull och värm till 80 grader.
Låt svalna och förvara i en väl rengjord, lufttät burk i kylen.
Tapioca crisps: Sätt ugnen på 80 grader.
Koka tapiocagrynen med vattnet i 15–20 minuter, tills grynen blir genomskinliga. Skölj av grynen i en sil och bred ut dem på en plåt med en silpat (silikon- och glasfibermatta) eller bakplåtspapper.
Torka grynen i ugnen i cirka 7 timmar.
Värm upp oljan till 170 grader. Bryt tapiocaflarnen i bitar och fritera tills de puffat och blivit vita.
Låt grynen rinna av på en bit hushållspapper. Pudra med blåbärspulver.
Servering: Lägg upp fermenterade blåbär på tallrikar. Lägg på en kula blåbärsglass och garnera med tapioca crisps.
Recept från Mitt kök