Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärsglass med fermenterade blåbär

Blanda blåbär och råsocker i en burk som täcks med plastfolie, förvara i rumstemperatur i 48 timmar och värm sedan till 80 grader. Servera de fermenterade blåbären med blåbärsglass och tapioca crisps.

Blåbärsglass med fermenterade blåbär
Blåbärsglass med fermenterade blåbär
Blåbärsglass med fermenterade blåbär
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Blåbärsglass

  • 1vaniljstång
  • 4 dlmjölk
  • 3,5 dlvispgrädde
  • 6äggulor
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlblåbärspuré

Fermenterade blåbär

  • 500 gblåbär
  • 80 gråsocker

Tapioca crisps

  • 2 dltapiokapärlor- (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 5 dlvatten
  • 6 dlolja- neutral att fritera i
  • 2 tskblåbärspulver

Gör så här

  1. Blåbärsglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.

  2. Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.

  3. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.

  4. Rör i blåbärspurén och kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.

  5. Kyl i frysen i cirka 1 timme så går det lättare att kula upp.

  6. Fermenterade blåbär: Blanda blåbär och råsocker i en burk. Täck med plastfolie och låt fermentera i 48 timmar i rumstemperatur.

  7. Häll upp i en kastrull och värm till 80 grader.

  8. Låt svalna och förvara i en väl rengjord, lufttät burk i kylen.

  9. Tapioca crisps: Sätt ugnen på 80 grader.

  10. Koka tapiocagrynen med vattnet i 15–20 minuter, tills grynen blir genomskinliga. Skölj av grynen i en sil och bred ut dem på en plåt med en silpat (silikon- och glasfibermatta) eller bakplåtspapper.

  11. Torka grynen i ugnen i cirka 7 timmar.

  12. Värm upp oljan till 170 grader. Bryt tapiocaflarnen i bitar och fritera tills de puffat och blivit vita.

  13. Låt grynen rinna av på en bit hushållspapper. Pudra med blåbärspulver.

  14. Servering: Lägg upp fermenterade blåbär på tallrikar. Lägg på en kula blåbärsglass och garnera med tapioca crisps.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök