Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Luftiga och fina. Blåbärsgifflarna går alldeles utmärkt att göra med hallon eller svarta vinbär också.
Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.
Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till rektanglar, ca 20 x 40 cm. Dela rektanglarna på längden och skär sedan längderna i trekanter.
Spritsa mandelfyllning på den breda delen av trekanterna.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
gifflar-recept
Tryck på några frysta blåbär på varje bit.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
gifflar-med-fyllning
Rulla degbiten från den breda delen och mot spetsen, se till att spetsen ligger underst så den inte viks upp när de gräddas.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
gifflar-med-blabarsfyllning
Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
Pensla gifflarna med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.