Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärsgifflar

Luftiga och fina. Blåbärsgifflarna går alldeles utmärkt att göra med hallon eller svarta vinbär också.

BlåbärsgifflarBlåbärsgifflarBlåbärsgifflar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dlmjölk
  • 60 gsmör
  • 25 gjäst
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 4 msksirap- vit
  • 1ägg

Fyllning

  • 125 gmandelmassa
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 1 mskvaniljsocker
  • 0,75 dlblåbär- frysta

Pensling

  • 1ägg- uppvispat

Gör så här

  1. Värm mjölk och smör till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulver och salt och häll ner i bunken.  Tillsätt sirap och ägg. Arbeta degen ca 15 min för hand eller ca 10 min i maskin. Jäs degen under bakduk ca 40 min.

  2. Fyllning: Skär mandelmassan i mindre bitar. Blanda ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till rektanglar, ca 20 x 40 cm. Dela  rektanglarna på längden och skär sedan längderna i trekanter.

  4. Spritsa mandelfyllning på den breda delen av trekanterna.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

    gifflar-recept

  5. Tryck på några frysta blåbär på varje bit.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

    gifflar-med-fyllning

  6. Rulla degbiten från den breda delen och mot spetsen, se till att spetsen ligger underst så den inte viks upp när de gräddas.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

    gifflar-med-blabarsfyllning

  7. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

  8. Pensla gifflarna med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?