Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärsfläta

En läcker fläta som ser avancerad ut – men inte är så svår att göra! Det blir den perfekta sensommarbullen, fylld med färska blåbär och kardemumma.

BlåbärsflätaBlåbärsflätaBlåbärsfläta
Recept på en vacker blåbärsfläta. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 dlströsocker
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 2 tskkardemummakärnor- nystötta
  • 0,5 tsksalt
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)

Fyllning

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 dlblåbär- färska eller frysta

Sockerlag

  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlvatten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, smöret i klickar, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen i 10 min i maskin. Låt jäsa under bakduk i ca 1 tim.

  2. Fyllning: Rör ihop smör, socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör i blåbären.

  3. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull och sjud till sockret har smält. Ställ åt sidan.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 40 cm, och bred på fyllningen. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle. Lägg rullen med skarven nedåt, platta till den något och dela den på längden i två eller tre delar. Vänd snittytorna uppåt och fläta ihop till en lös fläta, eller tvinna de två delarna runt varandra. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  5. Grädda flätorna i nedre delen av ugnen i 20–25 min. Ta ut och pensla genast med sockerlag. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?