Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärsbullar

Recept på blåbärsbullar fyllda med mandelmassa och blåbär. De går utmärkt att frysa.

BlåbärsbullarBlåbärsbullarBlåbärsbullar
Bullarna är fyllda med mandelmassa och blåbär. Foto: Emma Eriksson

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 150 gsmör
  • 5 dlmjölk
  • 1 dlrårössocker- eller strösocker
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 1 tskvaniljpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 14 dlvetemjöl- –15 dl (840–900 g)

Fyllning

  • 1citron- gärna ekologisk
  • 250 gblåbär- frysta
  • 1 dlrårössocker- eller strösocker
  • 200 gmandelmassa
  • 200 gsmör- rumsvarmt

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 1 dlpärlsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°.

  2. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, vaniljpulver, kardemumma, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en blank och smidig deg, gärna i hushållsmaskin.

  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda blåbär, socker och citronskal. Riv mandelmassan.

  4. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och kavla ut till plattor, ca 1/2 cm tjocka.

  5. Bred smöret över degen och fördela blåbär och mandelmassa ovanpå. Rulla ihop degplattorna från långsidan. Skär rullarna i 2–3 cm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Nyttiga fakta om blåbär

Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige. De täcker omkring 17 % av landets yta.

Blåbär är näringsrika, de är en guldgruva när det gäller antioxidanter. De innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer, som magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn, B-vitamin och mängder av det viktiga C-vitaminet.

Odlade blåbär har blivit mer och mer vanligt i trädgårdarna. De innehåller dock något mindre antioxidanter.