Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på saftiga blåbärsbullar. Stora generösa bullar med smak av blåbär och mandelmassa passar lika bra till kaffet som till en kopp te, eller varför inte ett stort glas mjölk.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen. Tillsätt övriga ingredienser, börja med 7 dl av mjölet och arbeta degen smidig ca 10 min, gärna i en hushållsmaskin, tills den börjar bli blank och smidig. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns kladdig. Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa ca 20 min.
Vänd upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Forma degen till en rund bulle. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 50 cm. Bred på smöret och strö över socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och fördela den över degen. Strö på blåbären.
Rulla ihop degen på längden till en rulle. Skär rullen i 12 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i en smord form, ca 18 x 22 cm, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
Pensling: Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna med ägg. Strö över blåbär.
Grädda bullarna mitt i ugnen 15–18 min.
Rör ihop florsocker och blåbärssaft till en slät glasyr. Ringla glasyren över bullarna när de fortfarande är varma.