Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärsbaklava med citron- och honungssirap

Baklava är en frasig sötsak gjord på filodeg som har sitt ursprung i det Osmanska riket. Smaksätt med blåbär och blandade nötter, till exempel valnötter, hasselnötter och pistaschnötter. Servera baklavan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Blåbärsbaklava med citron- och honungssirap
Blåbärsbaklava med citron- och honungssirap
Blåbärsbaklava med citron- och honungssirap
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Blåbärsbaklava

  • 200 gmandelmassa
  • 50 gsmör- mjukt
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskkanel- malen
  • 0,5 tskkardemumma- malen
  • 2ägg
  • 2 mskvetemjöl
  • 250 gnötter- blandade, till exempel valnötter, hasselnötter och pistaschnötter
  • 500 gblåbär
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 mskströsocker
  • 100 gsmör- smält
  • 15 arkfilodeg- grekisk, något större än själva formen

Citron- och honungssirap

  • 4 mskhonung
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 2 mskcitronsaft- och finrivet citronskal

Till garnering

  • mynta

Tillbehör

  • grädde- lättvispad eller vaniljglass

Gör så här

  1. Blåbärsbaklava: Sätt ugnen på 160 grader.

  2. Riv mandelmassan fint. Blanda med smör, socker, vaniljsocker, kanel, kardemumma och ägg, vispa ihop med elvisp. Vänd i vetemjöl.

  3. Mixa nötterna och blanda i.

  4. Lägg blåbären i en skål och vänd dem i majsstärkelse och strösocker.

  5. Pensla botten på en form, cirka 25 × 25 centimeter, med smör.

  6. Lägg i ett filodegsark i botten och pensla med smör. Lägg på ytterligare fyra ark och pensla mellan varje ark.

  7. Lägg på hälften av nötterna och hälften av blåbären, lägg på ytterligare 5 lager med penslade filodegsark. Lägg på resten av nötterna, blåbären och de sista 5 filodegsarken.

  8. Pensla ytan med smör och skåra upp portionsbitarna med en vass kniv i det yttersta lagret med filodeg.

  9. Grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter, tills baklavan fått en fin gyllenbrun färg.

  10. Citron- och honungssirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sjud i 4–5 minuter, tills det blir en sirapsliknande konsistens. Tänk på att sirapen tjocknar när den kallnat.

  11. Servering: Skär upp kakan i bitar, ringla över sirapen och garnera med mynta. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök