Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Baklava är en frasig sötsak gjord på filodeg som har sitt ursprung i det Osmanska riket. Smaksätt med blåbär och blandade nötter, till exempel valnötter, hasselnötter och pistaschnötter. Servera baklavan med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Blåbärsbaklava: Sätt ugnen på 160 grader.
Riv mandelmassan fint. Blanda med smör, socker, vaniljsocker, kanel, kardemumma och ägg, vispa ihop med elvisp. Vänd i vetemjöl.
Mixa nötterna och blanda i.
Lägg blåbären i en skål och vänd dem i majsstärkelse och strösocker.
Pensla botten på en form, cirka 25 × 25 centimeter, med smör.
Lägg i ett filodegsark i botten och pensla med smör. Lägg på ytterligare fyra ark och pensla mellan varje ark.
Lägg på hälften av nötterna och hälften av blåbären, lägg på ytterligare 5 lager med penslade filodegsark. Lägg på resten av nötterna, blåbären och de sista 5 filodegsarken.
Pensla ytan med smör och skåra upp portionsbitarna med en vass kniv i det yttersta lagret med filodeg.
Grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter, tills baklavan fått en fin gyllenbrun färg.
Citron- och honungssirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sjud i 4–5 minuter, tills det blir en sirapsliknande konsistens. Tänk på att sirapen tjocknar när den kallnat.
Servering: Skär upp kakan i bitar, ringla över sirapen och garnera med mynta. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Recept från Mitt kök