Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på blåbärs- , citron- och marängpaj. Pajen är krämig och håller fint i kylen några timmar eller till nästa dag. Men lägg hushållspapper över marängen; fukten i kylen är inte bra för maräng.
Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i små kuber. Blanda smör, mjöl och socker till pajbottnen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulorna med socker, citron och blåbär i en kastrull. Värm under omrörning till en krämig konsistens.
Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i krämen. Blanda i smöret i små klickar under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ i kylen för att stelna ca 3 timmar.
Maräng: Vispa upp äggvitorna över vattenbad. Tillsätt 1/3 av sockret och fortsätt vispa på lägre hastighet medan äggvitan sakta värms upp i skålen. Fortsätt tills sockret är slut och marängsmeten är blank och luftig. Toppa den kylda pajen med marängsmeten. Bränn av marängen med gasolbrännare.