Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärs- , citron- och marängpaj

Recept på blåbärs- , citron- och marängpaj. Pajen är krämig och håller fint i kylen några timmar eller till nästa dag. Men lägg hushållspapper över marängen; fukten i kylen är inte bra för maräng. 

Blåbärs- , citron- och marängpaj
Blåbärs- , citron- och marängpaj
Blåbärs- , citron- och marängpaj

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskströsocker

Blåbärsfyllning

  • 3gelatinblad
  • 4äggulor
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 2 tskcitronskal- rivet
  • 1 dlblåbär
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Maräng

  • 4äggvitor
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i små kuber.  Blanda smör, mjöl och socker till pajbottnen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter.  Grädda bottnen mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt  vatten ca 5 min. Vispa äggulorna med socker, citron och blåbär i en kastrull. Värm under omrörning till en krämig konsistens. 

  3. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i krämen. Blanda i smöret i små klickar under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ i kylen för att stelna ca 3 timmar. 

  4. Maräng: Vispa upp äggvitorna över vattenbad. Tillsätt 1/3 av sockret och fortsätt vispa  på lägre hastighet medan äggvitan sakta värms upp i skålen. Fortsätt tills sockret är slut och marängsmeten är  blank och luftig. Toppa den kylda pajen med marängsmeten. Bränn av marängen med gasolbrännare. 

Vad tyckte du om receptet?