Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blåbärs- och citronyoghurtkaka

Bjud på en lika vacker som god sockerkaka. De söta blåbären matchar perfekt med den syrliga citronen i denna saftiga kaka.

Blåbärs- och citronyoghurtkaka
Blåbärs- och citronyoghurtkaka
Blåbärs- och citronyoghurtkaka
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2,5 dlströsocker
  • 1 mskcitronskal- finrivet
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 dlturkisk yoghurt- eller grekisk yoghurt
  • 1 dlsolrosolja
  • 2ägg
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlblåbär

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en avlång bakform, 1 1/2 liter.

  2. Rör ihop socker, citronskal och -saft med en gaffel tills sockret börjar lösas upp. Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget, och blanda till en slät smet.

  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Rör försiktigt ner blåbären.

  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min, prova med en sticka om kakan är färdiggräddad. Låt kakan stå kvar

    i formen i ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler. Pudra florsocker över kakan före servering.

Vad tyckte du om receptet?