Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré kan även göras på älgfärs om ni inte får tag på björn.
Blåbär: Koka upp blåbär och socker i en kastrull. Häll sylten i en burk och låt kallna.
Köttbullar: Blanda vatten och ströbröd och låt svälla ca 5 min. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda ner de båda färssorterna, lök, HP-sås, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Forma färsen till köttbullar, lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna gyllenbruna i 2 msk smör i stekpanna ca 8 min runtom.
Puré: Koka potatis och jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten i varsin kastrull. Häll av vattnet från skockorna. Tillsätt mjölk, grädde och smör. Koka upp och mixa i en mixer till en soppa.
Pressa potatisen genom en potatispress och blanda ner i jordärtskockssoppan. Vispa till en slät puré med ballongvisp.
Sås: Krossa enbären. Lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten, grädde och fond. Låt sjuda 2–3 min. Krydda med konjak, salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red såsen. Sila såsen. Servera köttbullarna med puré, sås och blåbär. Garnera med granskott.