Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré

Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré kan även göras på älgfärs om ni inte får tag på björn.

Elisabeth Johansson
Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré
Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré
Björnköttbullar med blåbär och potatis- och jordärtskockspuré
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 300 gbjörnfärs
  • 200 gfläskfärs
  • 1,5 dlvatten
  • 2 mskströbröd
  • 1gul lök
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 2 mskHP-sås
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Puré

  • 700 gpotatis- mjölig sort
  • 300 gjordärtskockor
  • 2 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 25 gsmör
  • 1,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • 10enbär
  • 3 dlvatten
  • 1 dlvispgrädde
  • 1,5 mskkalvfond- konc
  • 1 mskkonjak
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Blåbär

  • 150 gblåbär- frysta
  • 2 dlsyltsocker

Garnering

  • granskott

Gör så här

  1. Blåbär: Koka upp blåbär och socker i en kastrull. Häll sylten i en burk och låt kallna.

  2. Köttbullar: Blanda vatten och ströbröd och låt svälla ca 5 min. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda ner de båda färssorterna, lök, HP-sås, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Forma färsen till köttbullar, lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna gyllenbruna i 2 msk smör i stekpanna ca 8 min runtom.

  3. Puré: Koka potatis och jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten i varsin kastrull. Häll av vattnet från skockorna. Tillsätt mjölk, grädde och smör. Koka upp och mixa i en mixer till en soppa.

  4. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda ner i jordärtskockssoppan. Vispa till en slät puré med ballongvisp.

  5. Sås: Krossa enbären. Lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten, grädde och fond. Låt sjuda 2–3 min. Krydda med konjak, salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red såsen. Sila såsen. Servera köttbullarna med puré, sås och blåbär. Garnera med granskott.

Vad tyckte du om receptet?