Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En tartelett fylld med björnbär och toppar av italiensk maräng.
Formar: Hacka samman vetemjöl, bakpulver, florsocker och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, mellan smörpappersark. Ta ut 6 rundlar med ett mått i cirka 12 centimeter i diameter. Klä tarteletteformarna med degen. Ställ in formarna i kylen i 1 timme. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, i cirka 12 minuter. Låt de kallna. Ta kakorna ur formarna.
Fyllning: Lägg björnbär, citronskal, citronsaft och 2 dl strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka cirka 15 minuter.
Mixa bären med mixerstav. Passera massan genom en sil till en puré. Blanda purén med smör i en kastrull och koka upp.
Vispa äggulor och 2 msk strösocker i en skål och vispa ner i den varma purén. Rör om tills massan blir tjock. Den får inte koka.
Fyll formarna med fyllningen och ställ dem i kylen för att kallna.
Maräng: Koka upp vatten och 2 dl strösocker till en simmig sockerlag i cirka 122 grader.
Vispa äggvitorna fluffiga med 1 msk strösocker i en bunke. Tillsätt den varma sockerlagen i en fin stråle och vispa marängen med elvisp tills den är blank och kall, cirka 10 minuter.
Fyll en spritspåse med rakt tyll med maräng och spritsa små toppar över fyllningen i tarteletterna. Färgsätt marängtopparna med en gasbrännare.
Recept från Mitt kök