Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Björnbärstarteletter med italiensk maräng

En tartelett fylld med björnbär och toppar av italiensk maräng.

Björnbärstarteletter med italiensk maräng
Björnbärstarteletter med italiensk maräng
Björnbärstarteletter med italiensk maräng
THOMAS CARLéN

Formar

  • 6tarteletteformar- cirka 10 cm i diameter
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 krmbakpulver
  • 100 gsmör
  • 1 dlflorsocker
  • 1äggula

Fyllning

  • 500 gbjörnbär
  • 1 tskcitronskal- rivet och 1 msk pressad saft
  • 2 dlströsocker- + 2 msk
  • 50 gsmör
  • 2äggulor

Maräng

  • 0,5 dlvatten
  • 2 dlströsocker- + 1 msk
  • 3äggvitor

Gör så här

  1. Formar: Hacka samman vetemjöl, bakpulver, florsocker och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, mellan smörpappersark. Ta ut 6 rundlar med ett mått i cirka 12 centimeter i diameter. Klä tarte­letteformarna med degen. Ställ in formarna i kylen i 1 timme. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, i cirka 12 minuter. Låt de kallna. Ta kakorna ur formarna.

  3. Fyllning: Lägg björnbär, citronskal, citronsaft och 2 dl strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka cirka 15 minuter.

  4. Mixa bären med mixerstav. Passera massan genom en sil till en puré. Blanda purén med smör i en kastrull och koka upp.

  5. Vispa äggulor och 2 msk strösocker i en skål och vispa ner i den varma purén. Rör om tills massan blir tjock. Den får inte koka.

  6. Fyll formarna med fyllningen och ställ dem i kylen för att kallna.

  7. Maräng: Koka upp vatten och 2 dl strösocker till en simmig sockerlag i cirka 122 grader.

  8. Vispa äggvitorna fluffiga med 1 msk strösocker i en bunke. Tillsätt den varma sockerlagen i en fin stråle och vispa marängen med elvisp tills den är blank och kall, cirka 10 minuter.

  9. Fyll en spritspåse med rakt tyll med maräng och spritsa små toppar över fyllningen i tarteletterna. Färgsätt marängtopparna med en gasbrännare.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök