Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Björnbärsrutor

Björnbärsrutor blir sötsega och lite knäckiga. De går utmärkt att frysa.

Björnbärsrutor
Björnbärsrutor
Björnbärsrutor
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 3 dlhavregryn- + 1 dl
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt

Rårörda björnbär

  • 250 gbjörnbär
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Rör ihop björnbär och socker och låt stå tills sockret lösts upp.

  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker med elvisp tills det är krämigt. Blanda i mjöl, 3 dl havregryn, vaniljpulver, bakpulver och salt och rör ihop till en deg.

  3. Tryck ut 3/4 av degen i en form med bakplåtspapper, ca 24 x 30 cm. Fördela björnbären ovanpå.

  4. Blanda 1 dl havregryn med resten av degen och smula den ovanpå bären. Den ska inte täcka helt.

  5. Grädda mitt i ugnen 30–35 min, tills degen fått lite färg. Låt kakan kallna och kyl gärna innan den skärs i rutor.

Vad tyckte du om receptet?