Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prinsesstårta med björnbär

Björnbärsprinsessan färgades med saften från björnbär.

Prinsesstårta med björnbärPrinsesstårta med björnbärPrinsesstårta med björnbär
MARTIN SKREDSVIK

Marsipanlock

 • 1 dlbjörnbär- cirka, 2-3 msk björnbärssaft
 • 1,5 msksmör
 • 3 mskmjöl
 • 500 gmandelmassa- cirka
 • 180 gflorsocker- cirka 3 dl
 • evolja- neutral till pensling

Fyllning

 • 5 dlgrädde- vispad
 • 3gelatinblad
 • 1 dlbjörnbär- cirka, frusna eller färska
 • 2,5 dlbjörnbär- cirka, mosade
 • vaniljkräm- se grundrecept

Garnering

 • björnbär- några eller rosblad
 • florsocker

Gör så här

 1. Björnbärsgrädde: Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter eller tills det är mjukt. Krama ur vätskan och smält gelatinet försiktigt på svag värme, låt det inte koka. . Rör snabbt ner gelatinet i lite ovispad grädde, blanda väl. Häll sedan ned gelatingrädden i resterande grädden och vispa hårt. Vänd ner cirka 1/3 av björnbären, hela eller mosade i den vispade grädde. Ställ kallt.

 2. Marsipanlock: Använd frysta eller färska björnbär. Mosa dem i en sil, släng kärnorna och spara saften. Börja med 2-3 msk bärsaft och spara saften som blir över i fall färgen blir för blek.

 3. Koka upp björnbärssaft och matfett i en kastrull. Vispa ner mjölet och vispa snabbt massan tills den släpper kastrullens kanter och botten och blir till en degklump. Sätt åt sidan och låt den kallna.

 4. Smula sönder mandelmassa och blanda med vetemjölsdegen. Sikta ner florsockret. Arbeta ihop till en smidig deg. Detta moment kan även göras i matberedaren.

 5. Om degen blev för blek arbeta in mer bärsaft, lite i taget. Ju mer vätska desto mer florsocker behövs. När du är nöjd, lägg degen i en plastpåse så att den inte torkar. Förvara kallt.

 6. Montering: Före kavlingen, täck arbetsbänk eller bord med plastfolie. Tänk att du behöver ett marsipantäcke som är lika stort som tårtans diameter + 2 x höjden + 3-4 cm extra. Det är en träningssak att få marsipanen både tunn och sammanhållande men mellan 3-4 mm är ett bra mål. Vissa föredrar att kavla massan mellan plastfolie eller bakplåtspapper men jag tycker det fungerar bra utan det övre plastfoliet.

 7. Kavla ut marsipanen på plasten. Ta loss kanterna på plastfolien och lyft marsipanen i plastfilmen. Sänk ner plastfolie och marsipan i skålen eller locket som du ska bygga tårtan i, med plastfilmen närmast skålens botten.

 8. Pensla marsipanen, särskilt sidorna, med neutral olja.

 9. Lägg en bottenskiva ovanpå marsipanen. Lägg därefter en tjockt lager björnbärsgrädde. Täck grädden med nästa botten. Bred ett lager vaniljkräm på den andra bottenskivan.

 10. Skeda upp mosade björnbär på vaniljkrämen och stryk det jämt. Lägg på den sista botten.

 11. Skär kanterna på marsipanen jämna om det behövs och vik in överflödet under tårtan. Lägg en tallrik över tårtan. Låt den stå och vila i minst 3-4 timmar eller över natten i kylen eller på annat svalt ställe.

 12. Ta bort tallriken och placera tårtfatet över bunken. Vänd försiktigt tårtan rätt. Lyft på bunken och dra försiktigt bort plastfilmen.

 13. Precis innan servering, garnera med björnbär eller rosor. Pudra tårtan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök