Läs det här innan du börjar:
•Konsistensen på marmeladen blir som bäst när man använder frukt och bär som just har mognat. Pektinet i frukten bildar gelé när socker och syran binder ihop och är tillräckligt hög i marmeladkoket.
•Bär som innehåller mycket pektin är t ex krusbär och röda vinbär. Citrus innehåller riktigt mycket pektin, mest i skal och kärnor, så det passar ofta att använda citron i marmeladkoket.
•Koka marmeladen i en vid kastrull på hög värme så att vatten avdunstar snabbt och frukten behåller mycket smak. Rör så lite som möjligt men håll koll så att det inte bränns i botten och att marmeladen inte kokar över. Skumma väl.
•Gör ett marmeladprov. Lägg in några skedar på ett fat i frysen. Stäng av spisplattan när koket börjar ”skrynkla sig” och har nått 103–105° och gör ett prov på konsistensen. Häll lite sylt eller marmelad i skedarna och ställ in i frysen ett par minuter. Prova, om den inte är klar, koka ytterligare ett par minuter och prova igen.
•Diska burkar och lock noga i hett vatten. Ställ in burkarna i ugnen i 100° värme i ca 15 min.
•Häll marmeladen i burkar när den är het (minst 80°) och skruva på locken på en gång. Det går bra att vänta i 5–8 min och röra om precis innan marmeladen hälls upp, då fördelar sig frukt och bär bättre och flyter inte upp till ytan.
• Använd en sylttratt och häll marmeladen i en tillbringare så är det lätt att fylla burkar utan spill. Använd en tjock handduk att hålla burkarna med när du skruvar på locken, så du inte bränner dig.