Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Björnbärsmarmelad och äppelmarmelad i en burk

Här får man se till att koka två marmelader på spisen på en gång. Marmeladerna ska vara heta när de hälls upp i varma burkar.

Björnbärsmarmelad och äppelmarmelad i en burkBjörnbärsmarmelad och äppelmarmelad i en burkBjörnbärsmarmelad och äppelmarmelad i en burk
Björnbärsmarmelad och äppelmarmelad i samma burk Foto: Anna Kern

Björnbärsmarmelad med citrontimjan

  • 500 gbjörnbär
  • 1 dlvatten
  • 2 mskpressad citron
  • 250 gströsocker
  • 2 kvistarcitrontimjan- eller rosmarin

Äppelmarmelad med hasselnötter

  • 500 gäpplen- skalade och urkärnade
  • 1 dlvatten
  • 2 mskpressad citron
  • 250 gströsocker
  • 1 dlhasselnötter- skalade, rostade

Gör så här

  1. Björnbärsmarmelad: Rensa björnbären. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten och citronsaft. Koka upp och låt koka i ca 8 min. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Lägg i citrontimjankvistarna. Koka kraftigt i ca 10 min till en tjock marmeladig konsistens. Häll upp den heta marmeladen till hälften i rena burkar.

  2. Äppelmarmelad: Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten och citronsaft. Låt koka upp och koka i ca 10 min tills äpplena har kokat sönder. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Koka kraftigt i ca 10 min till en tjock marmeladig konsistens. Halvera hasselnötterna och blanda ner dem i den heta marmeladen. Häll äppelmarmeladen ovanpå björnbärsmarmeladen och sätt på locken på en gång. Låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs det här innan du börjar:

•Konsistensen på marmeladen blir som bäst när man använder frukt och bär som just har mognat. Pektinet i frukten bildar gelé när socker och syran binder ihop och är tillräckligt hög i marmeladkoket.

•Bär som innehåller mycket pektin är t ex krusbär och röda vinbär. Citrus innehåller riktigt mycket pektin, mest i skal och kärnor, så det passar ofta att använda citron i marmeladkoket.

•Koka marmeladen i en vid kastrull på hög värme så att vatten avdunstar snabbt och frukten behåller mycket smak. Rör så lite som möjligt men håll koll så att det inte bränns i botten och att marmeladen inte kokar över. Skumma väl.

•Gör ett marmeladprov. Lägg in några skedar på ett fat i frysen. Stäng av spisplattan när koket börjar ”skrynkla sig” och har nått 103–105° och gör ett prov på konsistensen. Häll lite sylt eller marmelad i skedarna och ställ in i frysen ett par minuter. Prova, om den inte är klar, koka ytterligare ett par minuter och prova igen.

•Diska burkar och lock noga i hett vatten. Ställ in burkarna i ugnen i 100° värme i ca 15 min. 

•Häll marmeladen i burkar när den är het (minst 80°) och skruva på locken på en gång. Det går bra att vänta i 5–8 min och röra om precis innan marmeladen hälls upp, då fördelar sig frukt och bär bättre och flyter inte upp till ytan.

• Använd en sylttratt och häll marmeladen i en tillbringare så är det lätt att fylla burkar utan spill. Använd en tjock handduk att hålla burkarna med när du skruvar på locken, så du inte bränner dig.