Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Björnbärslikör – Crème de Mûre

Dubbla bara receptet om du har plockat mycket bär. Detta recept passar också för svarta vinbär, då kallas likören Crème de Cassis. Likören behöver lite tid för smakerna att mogna, så vänta en vecka eller två innan den serveras.

Björnbärslikör – Crème de MûreBjörnbärslikör – Crème de MûreBjörnbärslikör – Crème de Mûre
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 250 gbjörnbär
  • 0,5 flaskarött vin- av druvan Merlot eller Pinot Noir (à 75 cl)
  • 2,5 dlrårörsocker- fint
  • 1,5 dlvodka- eller gin

Gör så här

  1. Rensa björnbären och lägg dem i en stor glasburk eller skål. Rör runt och mosa bären med en stor träsked, pressa dem lite mot kanten, så att de blir ordentligt mosiga. Häll över vinet och täck skålen med ett lock. Låt stå och dra i 2–3 dygn på ett svalt men inte kallt ställe. Rör runt och mosa bären ett par gånger, så att björnbär och vin blandas ordentligt.

  2. Sila björnbären genom en silduk i ca 1 tim, pressa försiktigt ut den sista saften med baksidan av en träslev. Häll björnbärssaften i en kastrull och låt sjuda. Häll i sockret och rör tills det lösts upp. Koka sakta i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och häll i vodkan.

  3. Häll den varma likören i väl rengjorda glasflaskor och sätt i korkar på en gång. Låt likören mogna i ca 2 veckor. Den håller bra i ett mörkt skafferi i minst ett år.

Vad tyckte du om receptet?