Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Björnbärskompott med maräng

Björnbärskompotten kan göras i förväg och stå i sina små ugnssäkra koppar. Lägg på marängtäcket och grädda dem strax före servering.

Björnbärskompott med marängBjörnbärskompott med marängBjörnbärskompott med maräng
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 550 gbjörnbär
  • 2 dlrödvin
  • 1 dlströsocker
  • 2 krmkardemumma- mald
  • 1 krmkanel- mald
  • 0,5vaniljstång
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 8 småkoppar- ugnssäkra

Maräng

  • 3äggvitor
  • 2 dlströsocker

Gör så här

  1. Blanda björnbär i en kastrull med rödvin, socker, kardemumma, kanel och vaniljstång snittad på längden. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.

  2. Vispa ner majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Koka upp så att kompotten tjocknar. Låt den svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ner vaniljkornen i kompotten. Fördela den i 8 koppar. Ställ dem åt sidan.

  3. Vid servering: Sätt ugnen på 225° ca 15 min före servering. Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål först på låg hastighet ca 2 min och därefter på hög hastighet.

  4. Tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills skummet är blankt och går att forma till toppar. Spritsa eller skeda marängsmeten över kompotterna. Grädda i övre delen av ugnen ca 7 min. Servera dem varma.

Vad tyckte du om receptet?