Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på underbart god björnbärscheesecake. Tänk på att cheesecaken ska gräddas 2 timmar och sedan svalna i kylen, så börja i god tid.
Puré: Koka upp socker, 1 dl vatten och 2/3 av björnbären, spara resterande till garnering. Blanda majsstärkelse och
1 msk vatten och rör ner i björnbären. Koka ihop ca 2 min. Ta kastrullen från värmen och mixa till en slät puré. Sila purén så att kärnorna försvinner. Låt kallna och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 125°, varmluft. Smält smöret till kakbottnen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smör, citronskal och citronsaft. Mixa till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Fyllning: Vispa ihop färskost, yoghurt, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och salt till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en slät smet.
Häll ca 1/3 av fyllningen på kakbottnen. Ringla över drygt 1/2 dl av björnbärspurén och varva ytterligare två gången. Skapa ett fint, marmorerat mönster på cheesecaken med hjälp av en gaffel.
Grädda cheesecaken mitt i ugnen ca 2 timmar tills fyllningen har stelnat. Låt kakan svalna och ställ den i kylen.
Garnera med de sparade björnbären och oxalis vid servering.