Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bistecca alla Fiorentina

Rätten kommer ursprungligen från Toscana och görs egentligen med kött från den vita korasen Chianina. Köttet är svårt att få tag på i Sverige. Välj ett kött av riktigt bra kvalité. Traditionellt sett grillas köttet över ved eller kol och serveras blodigt och enkelt kryddat. Vi serverar den hellre lite mer medium rare.

Bistecca alla Fiorentina
Bistecca alla Fiorentina
Bistecca alla Fiorentina
Foto: FOTOGRAF HELéN PE / Fotograf Helén Pe Helén Pe / BMB

Ingredienser

  • 800 gt-benstek- av bra kvalité, 3–5 cm tjock
  • 1citron
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskflingsalt
  • 1 tsknymald svartpeppar
  • 25 gsmör

Sallad:

  • 3päron- små
  • 300 gkörsbärskvisttomater- små
  • 100 gpecorinoost- vällagrad
  • 100 gromansallad- t ex crunchita
  • 70 grucola
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmflingsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlvalnötter

Gör så här

  1. Låt köttet rumstemperera ca 1 timme innan grillning. Halvera citronen tvärs över.

  2. Torka av köttet och gnid in det runtom med olja. Krydda med flingsalt och peppar.

  3. Grilla köttet 3–5 min över direkt glöd på varje sida beroende på storlek. Köttet ska grillas hårt, men inte brännas. Biffen ska ha mycket grillyta men vara blodig/medium rare inuti. Ta upp och låt köttet vila ca 10 min. Lägg citronhalvorna på grillen och grilla dem på indirekt värme tills de fått fin grillyta. Lägg åt sidan.

  4. Lägg köttet på en skärbräda och klicka på smöret. Låt det smälta ner över köttet. Skär loss köttet från benet och skär det i skivor.

  5. Sallad: Kärna ur och skär päronen i klyftor. Halvera tomaterna. Hyvla osten.

  6. Skär salladen i bitar och blanda med rucola. Lägg salladen på ett fat. Pressa över saften från den grillade citronen och ringla över olja. Krydda med flingsalt och peppar. Strö över päron, tomater, valnötter och hyvlad ost.

Vad tyckte du om receptet?