Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på biskvier med kola och salta mandlar. Kladdigt, krispigt, sött och salt. Allt detta i en ljuvlig munsbit i form av en biskvi. Extra juligt och gott blir det om du pudrar lite pepparkakskrydda över dem före servering.
Recept ur Frida Skattbergs bok ”Julbak deluxe”, Bonnier Fakta.
Sätt ugnen på 175° och klä en plåt med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med äggvita, strösocker och vaniljsocker. Arbeta ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 20 jämnstora rundlar på plåten. Platta till dem en aning med baksidan av en sked – doppa den i vatten med jämna mellanrum så fastnar den inte i smeten.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10–12 min, tills de fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna innan du lyfter dem av plåten.
Smält chokladen till smörkrämen på låg värme över ett vattenbad och låt sedan svalna en aning. Vispa ihop resten av ingredienserna med elvisp eller i assistent på hög hastighet. Vispa i 5 min så att det blir riktigt fluffigt. Tillsätt sedan chokladen och vispa ihop tills allt blandats väl.
Spritsa smörkrämen på biskvibottnarna och forma till toppar med hjälp av en liten spatel. Ställ i kylskåpet i minst 1 timme.
Lägg chokladen och oljan till garneringen i skål, gärna av metall. Smält ihop över ett vattenbad på låg värme. Häll sedan chokladen i ett glas stort nog att rymma biskvierna när de sedan ska doppas.
Stick en liten vass kniv i botten av biskvierna för att enkelt kunna doppa dem. Doppa dem sedan i chokladen och låt dem rinna av innan du ställer dem på ett bakplåtspapper. Strö över fint hackade mandlar. Låt stelna i kylskåp.