Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Birgits råghjärtan

Recept på Birgits råghjärtan. Har du inget stort pepparkaksmått kan du klippa till en hjärtmall av ett styvt papper och sporra ut hjärtat.

Birgits råghjärtan
Birgits råghjärtan
Birgits råghjärtan
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 14 dlrågsikt
  • 2 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 1 tskkummin- stött
  • 1 tskanis- stött
  • 3 dlgrovt rågmjöl- till utbakningen

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet.

  2. Tillsätt mjöl, salt och kryddor och arbeta degen slät och fin. Låt degen jäsa ca 20 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°.

  3. Ta upp degen på arbetsbänken med grovt rågmjöl och rulla ut degen till en rulle. Dela degen i några bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Lägg på hjärtmallen och sporra ut hjärtan eller tryck ut hjärtan med ett stort pepparkaksmått. Kavla hjärtat en sista gången med en kruskavel. Gör ett hål med t ex ett litet glas eller en tyll.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Vänd hjärtan och låt grädda ytterligare ca 5 min. När alla hjärtan är gräddade, stäng av ugnen. Lägg alla bröden på en plåt och ställ in den i ugnen igen tills den är kall. Obs! Ugnsvärmen ska inte vara påslagen, eftervärmen gör brödet extra knaprigt.

Vad tyckte du om receptet?