Bibimbap är en underbar smaksensation som går hem hos alla! En del ingredienser hittar du lättast i butiker som säljer koreanska eller asiatiska livsmedel.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2,5 kgutskuren biff
1purjolök- stor
3,5 dlsoja- koreansk eller japansk
6vitlöksklyftor
1,5 tsksvartpeppar- nymald
3 mskrapsolja
Spenat
1 kgspenat
1 dlsesamolja
4vitlöksklyftor
1 tsksalt
Rättika
1 kgvit rättika
3 mskkodjokaro (chilipeppar)- eller annan chilipeppar
1,5 tsksalt
4vitlöksklyftor
4 mskströsocker
1 mskrisvinsvinäger- eller vitvinsäger
Böngroddar
500 gböngroddar- färska
1,5 msksesamolja
2 tsksalt
Marinerad gurka
1 kggurka
1purjolök- stor
2 mskrisvinäger
1,5 msksalt
1 mskkodjokaro (chilipeppar)- chili- eller cayennepeppar
Tillbehör
ris
kimchi- se recept
20ägg
3 mskrapsolja
chilipasta- gärna gochujang-pasta
Kimchi
2 kgsalladskål
1,5 dlsalt
3 lvatten
1purjolök- stor
2 mskingefära- riven
3 mskvitlök- riven
4 mskfisksås- asiatisk
4 mskkodjokaro (chilipeppar)- (chilipeppar
Gör så här
Rättika: Skala rättikan noga. Skiva tunt, gärna på mandolin, och strimla den fint. Blanda strimlorna med chilipulver, salt, pressad vitlök, socker och vinäger. Låt stå till servering.
Kött: Ansa och strimla purjolöken. Blanda purjolök, soja, pressad vitlök och peppar. Strimla köttet och blanda det med marinaden. Låt marinera ca 30 min. Hetta upp en eller flera stekpannor med olja och stek lite kött i taget på hög värme.
Spenat: Koka upp vatten i en kastrull och förväll spenaten ca 1 min. Låt rinna av. Stek spenaten i sesamolja tillsammans med pressad vitlök och salt.
Böngroddar: Skölj groddarna i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med olja och salt.
Gurka: Skiva gurkan tunt, gärna med osthyvel eller mandolin. Ansa och strimla purjolöken. Blanda gurka och purjolök med vinäger, salt och chilipeppar.
Koka riset enligt recept. Ställ fram kött och tillbehör i skålar. Stek äggen i olja efter hand och servera till, eller servera rätten med en rå äggula.
Kimchi
Lossa kålbladen och skölj dem. Skär bladen i 5 cm breda bitar.
Blanda salt och vatten och vispa tills saltet löst sig. Lägg i kålen. Lägg en tallrik som tyngd och ställ i kylen i ca 6 timmar.
Låt kålen rinna av i durkslag och skölj den.
Ansa och strimla purjolöken. Blanda purjostrimlor, ingefära, vitlök, fisksås och kodjokaro. Blanda kryddröran väl med kålen. Använd gärna plasthandskar.
Lägg en tallrik över kålen, täck med plastfolie och ställ i kylen 6–7 dagar.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,2 · 12 röster)
Tips!
Gör kimchi i god tid eller gör den förenklade varianten. Förbered även rättikan dagen före.
Stek kött och spenat samma dag och förvara svalt fram till serveringen. Servera rumstempererat, men spenaten kan också värmas i gryta och köttet i en långpanna mitt i ugnen, 200° ca 20 min.