Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bibimbap - recept på koreansk risrätt

Bibimbap betyder rört ris, och är nog Koreas mest kända rätt utanför Korea. På sätt och vis kan man likna "skålen med rört ris" vid vår Pytt i panna. Många härliga ingredienser, smaker och konsistenser som läggs i samma skål, så att alla smaker blandas när man äter.

Bibimbap - recept på koreansk risrätt
Bibimbap - recept på koreansk risrätt
Bibimbap - recept på koreansk risrätt
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500600 gentrecôte- i bit
  • 0,75 dljapansk soja
  • 2 mskströsocker
  • 1 msksesamolja- mörkrostad
  • 2 mskvitt vin
  • 3vitlöksklyftor
  • solrosolja- till stekning

Till servering

  • gurka- picklad
  • 4 dljapanskt ris- (sushiris)
  • 4 dlvatten
  • 100 gpak choi- ca
  • kimchi
  • 4ägg
  • solrosolja- till stekning
  • sesamfrön- rostade svarta och vita
  • gochujang- chilisås (färdigköpt)

Gör så här

  1. Kött: Blanda soja, socker, sesamolja och vin. Finriv vitlöken och blanda i.

  2. Skiva köttet så tunt det går och vänd ner det i marinaden. Låt marinera minst ett par timmar, men gärna över natten.

  3. Stek sedan köttet hastigt, lite i taget, i en riktigt het panna med lite olja. Lyft upp köttet vartefter.

  4. Lägg sedan tillbaka allt kött i pannan och häll över marinaden. Låt koka ihop några sekunder.

  5. Gurka: Gör gurkan enligt separat recept (se länk)

  6. Ris: Koka riset enligt nedan

  7. Förväll pak choi någon minut i kokande vatten. Låt rinna av.

  8. Stek äggen i olja på ena sidan.

  9. Servering: Lägg riset i botten på 4 stora skålar. Lägg picklad gurka, pak choi, kimchi och kött i separata högar ovanpå riset. Avsluta med att lägga ett stekt ägg ovanpå. Strö över rostat sesamfrö. Servera med gochujang, som var och får klicka på efter smak.

Så här kokar du sushiris

  1. Häll riset i en bunke och fyll upp med kallt vatten. Låt dra cirka 10 minuter. Rör runt riset med handen, vattnet kommer nu att vara mjölkfärgat. Häll av vattnet i en sil och skölj under kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt.

  2. Häll över riset i en kastrull och häll på vatten. Vattnet ska precis täcka riset.

  3. Koka upp ganska kraftigt under lock. När riset kokat upp, sänk värmen till en låg temperatur. Låt sjuda tills vattnet kokat in, cirka 20 minuter.

  4. Ta från värmen. Låt vila under lock cirka 15 minuter. Riskornen ska vara al dente, alltså fortfarande ha lite motstånd i mitten.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg  Foto: Ove Lindfors

 

Tillbehör:

 

Recept från Mitt kök