Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bibimbap - recept på koreansk pyttipanna

Recept på bibimbap - kanske Koreas mest kända rätt, baserad på ris, marinerade grönsaker, kött och stekt ägg. När man äter rätten hackas allt samman och blandas med bibimbapsåsen, en sötstark chilisås med smak av sesamolja. Det finns varianter på bibimbap med svamp, kyckling och olika grönsaker.

Bibimbap - recept på koreansk pyttipanna
Bibimbap - recept på koreansk pyttipanna
Bibimbap - recept på koreansk pyttipanna
Bibimbap - koreansk pyttipanna Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dlrundkornigt ris- t ex sushiris
  • 2 dlkimchi
  • 4ägg
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 tsksesamfrön

Kött

  • 400 gnötkött- t e x innanlår eller utskuren biff
  • 2 mskjapansk soja
  • 1 mskrapsolja
  • 2 tsksesamolja
  • 2 tskströsocker
  • 1vitlöksklyfta

Bibimbapsås

  • 2 mskgochujang- (koreansk chilipasta)
  • 1 msksesamolja
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1 tskrisvinäger
  • 1vitlöksklyfta

Böngroddar

  • 200 gböngroddar
  • 1 tsksesamolja
  • 0,5 tsksalt

Gurka

  • 300 ggurka
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskrisvinäger
  • 1 tskströsocker
  • 2 krmchiliflakes

Spenat

  • 100 gspenat- färsk
  • 2salladslökar
  • 1 mskrapsolja
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 krmsalt
  • 1 tsksesamolja

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

  2. Kött: Skär köttet i så tunna skivor som möjligt och skär sedan skivorna i tunna strimlor. Blanda soja, raps­olja, sesamolja och socker. Skala och pressa i vitlöken. Vänd ner köttet i marinaden Låt stå i ca 30 min.

  3. Sås: Blanda chilipasta, olja, ­socker, vatten och vinäger. Skala och pressa i vitlöken.

  4. Böngroddar: Förväll böngroddarna i lättsaltat kokande vatten i ca 30 sek. Skölj dem hastigt i kallt vatten och blanda med sesamolja och salt.

  5. Gurka: Skär eller hyvla gurkan i tunna skivor för hand eller på mandolin. Salta och låt stå i 1–2 min. Krama ut en del av gurksaften och blanda gurkan med vinäger, socker och chilipulver. Låt stå i ca 10 min.

  6. Spenat: Ansa och finstrimla salladslöken. Fräs spenat och salladslök hastigt i rapsolja. Skala och pressa över vitlöken. Krydda med salt. Ta upp fräset ur pannan och smaksätt med sesamolja. Håll den varm till servering.

  7. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det i 1 msk smör i två omgångar i ca 5 min. Håll köttet varmt.

  8. Stek äggen i 1 msk smör.

  9. Lägg upp riset i skålar och lägg på kött, kimchi och marinerade grönsaker i grupper. Toppa med stekt ägg och sesamfrö. Servera med bibimbap­såsen.

Vad tyckte du om receptet?

RUNDKORNIGT RIS

Till bibimbap ska det vara ett rundkornigt ris. Koreanskt ris är inte helt enkelt att hitta i butiker men sushiris fungerar utmärkt. Risottoris, som också är ett rundkornigt ris, kan vara ett alternativ.

GOCHUJANG

Gochujangpasta är en fermenterad koreansk söt chilipasta som säljs i plastaskar. Smaken är mustig och rund med hetta, sötma och sälta. Färgen är mörkt röd och konsistensen är ganska fast och aningen seg.

ROSTAD SESAMOLJA

Används i flera marinader och ger en nötig god smak. Den koreanska varianten är mildare i sin rostning jämfört med den kinesiska som är vanlig i våra butiker och som har mycket kraftig rostad smak. En varning bör utfärdas, den kan lätt ta över.

KÖKSTIPSET: Blir det marinerade grönsaker över håller de i kylskåpet ett par dagar. De är goda på hamburgare och till olika asiatiska rätter.

Läs också: