Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Belugalinser, rostade rotfruker och grönkål med tahinidressing

Belugalinser har fått sitt namn efter rysk belugakaviar ­eftersom de liknar den till utseendet. Linserna håller ihop bra när de kokas och passar därför perfekt i till exempel en sallad. Här gör vi en ljummen sallad som passar att ätas som ensamrätt, men den kan även serveras som tillbehör till kött, fisk eller kyckling.

Belugalinser, rostade rotfruker och grönkål med tahinidressingBelugalinser, rostade rotfruker och grönkål med tahinidressingBelugalinser, rostade rotfruker och grönkål med tahinidressing
Belugalinser med rostade rotfruker tahinidressing Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 dlbelugalinser- okokta
  • 250 gmorötter
  • 250 gpalsternackor
  • 1rödlök- stor
  • 50 ggrönkål- repad
  • 0,5 mskolivolja- + 2,5 msk
  • 0,5 tsksalt
  • 0,25 tsknymald svartpeppar

Tahinisås

  • 1,5 dltahini (sesampasta)
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 dlnaturell yoghurt
  • 23 mskcitron- pressad
  • 2 mskhonung
  • vatten- ev
  • 0,25 tsksalt

Gör så här

  1. Koka linserna i lättsaltat vatten i ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 200°. Skala eller skrubba morötter och

    palsternackor rena. Skala löken och skär den i klyftor.

    Massera in grönkålen med 1/2 msk olja. Lägg morötter,

    palsternackor och lök i en ugnssäker form. Ringla över 2 1/2 msk olja. Strö över salt och peppar.

  3. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen i ca 25 min tills de börjar få färg. Strö grönkålen över rotfrukterna och rosta vidare i 2–3 min tills grönkålen har mjuknat.

  4. Sås: Skala vitlöken. Mixa ihop vitlök, tahini, yoghurt, citronsaft och honung. Späd eventuellt med lite vatten för en lösare konsistens. Krydda med salt.

  5. Sila bort vattnet från linserna och blanda försiktigt med de rostade rotfrukterna och grönkålen. Servera med tahini­såsen.

Vad tyckte du om receptet?