Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Belgiska vallmofrövåfflor

Lyxiga brunchvåfflor med fin smak av både vallmofrö och citron. Med lönnsirap till blir de extra söta och goda.

Belgiska vallmofrövåfflorBelgiska vallmofrövåfflorBelgiska vallmofrövåfflor
Söta belgiska våfflor med smak av vallmofrö och citron. Foto: Fotograf Åsa Swanberg // Expressen Lifestyle

Ingredienser

  • 1citron
  • 2ägg
  • 125 gsmör- + extra till gräddning
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 dlvatten
  • 12 gjäst
  • 0,75 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 6,75 dlvetemjöl- (405 g)
  • 0,5 dlblå vallmofrön

Tillbehör

  • 250 gricottaost
  • 2 dllemon curd
  • lönnsirap
  • jordgubbar- färska

Gör så här

  1. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Separera äggulorna från vitorna. Smält 125 g smör. Tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°.  

  2. Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner äggulor, socker, ­vaniljsocker och salt. Blanda i mjöl och vallmofrö och rör till en slät smet. Blanda i citronskalet.

  3. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner äggvitorna i våffelsmeten. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

  4. Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med smör och grädda våfflorna,

    ca 1 dl smet per våffla. Servera med ricotta, lemon curd, lönnsirap och jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: