Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Belgiska våfflor Black forest med choklad och körsbär

Med inspiration från den väl­kända tårtan Black forest cake gör vi belgiska våfflor med­ choklad i och serverar dem med körsbärskompott och grädde.

Belgiska våfflor Black forest med choklad och körsbärBelgiska våfflor Black forest med choklad och körsbärBelgiska våfflor Black forest med choklad och körsbär
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2ägg
  • 3,5 dlvetemjöl- 210 g
  • 1 mskbakpulver
  • 2 krmsalt
  • 0,5 mskvaniljsocker
  • 2 mskströsocker
  • 3 dlmjölk
  • 1 dlrapsolja
  • 0,5 dlljusa chokladknappar- eller mörka, Odense

Körsbärskompott

  • 250 gkörsbär- frysta
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 mskmandellikör- ­t ex Disaronno Originale

Tillbehör

  • 2 dlvispgrädde
  • 50 gmörk choklad- 55-60 %

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Körsbärskompott: Lägg körsbär och socker i en kastrull. Låt koka upp försiktigt. Skumma och koka ca 5 min. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. ­Tillsätt likören. Låt kallna. 

  2. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda samman alla torra ingredienser. Vispa i mjölken, och där­efter äggulor och olja. Rör till en jämn smet.

  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner dem i smeten tillsammans med chokladknapparna.

  4. Grädda våfflor av smeten i ett smort, gärna belgiskt, våffeljärn tills de fått fin färg, det blir ca 10 våfflor.

  5. Tillbehör: Vispa grädden fluffig. Hyvla eller riv chokladen.

  6. Servera våfflorna nygräddade med körsbärskompott, grädde och choklad. Pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?