Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Belgiska våfflor Black forest med choklad och körsbär

Med inspiration från den väl­kända tårtan Black forest cake gör vi belgiska våfflor med­ choklad i och serverar dem med körsbärskompott och grädde.

Petra Lindstrand
Belgiska våfflor Black forest med choklad och körsbär
Belgiska våfflor Black forest med choklad och körsbär
Belgiska våfflor Black forest med choklad och körsbär
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2ägg
  • 3,5 dlvetemjöl- 210 g
  • 1 mskbakpulver
  • 2 krmsalt
  • 0,5 mskvaniljsocker
  • 2 mskströsocker
  • 3 dlmjölk
  • 1 dlrapsolja
  • 0,5 dlljusa chokladknappar- eller mörka, Odense

Körsbärskompott

  • 250 gkörsbär- frysta
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 mskmandellikör- ­t ex Disaronno Originale

Tillbehör

  • 2 dlvispgrädde
  • 50 gmörk choklad- 55-60 %

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Körsbärskompott: Lägg körsbär och socker i en kastrull. Låt koka upp försiktigt. Skumma och koka ca 5 min. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. ­Tillsätt likören. Låt kallna. 

  2. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda samman alla torra ingredienser. Vispa i mjölken, och där­efter äggulor och olja. Rör till en jämn smet.

  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner dem i smeten tillsammans med chokladknapparna.

  4. Grädda våfflor av smeten i ett smort, gärna belgiskt, våffeljärn tills de fått fin färg, det blir ca 10 våfflor.

  5. Tillbehör: Vispa grädden fluffig. Hyvla eller riv chokladen.

  6. Servera våfflorna nygräddade med körsbärskompott, grädde och choklad. Pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?