Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Beignets med mörk fudgekolasås

Beginets är läckra munkar som är vanliga i de franska kvarteren i New Orleans. Man kan servera dem som dessert med olika tillbehör eller bara som de är med en kopp kaffe.

Beignets med mörk fudgekolasås
Beignets med mörk fudgekolasås
Beignets med mörk fudgekolasås
Foto: Joel Wåreus

Beginets

  • 25 gjäst
  • 75 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1,5 tskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 7,58 dlvetemjöl- spar lite mjöl till utbakningen
  • 8 dlolja- neutral till fritering till exempel rapsolja eller majsolja, ca
  • 3 dlflorsocker

Mörk fudgekolasås

  • 2 dlmuscovadosocker
  • 50 gsmör
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 1 msksirap- mörk

Tillbehör

  • vaniljglass
  • pekannötter
  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Beginets: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Rör tills vätskan är ljummen. Häll vätskan över jästen. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och ägg.

  2. Arbeta in lite mjöl i taget till en smidig deg. Arbeta degen i cirka 5-6 minuter. Sätt på plastfilm eller lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i cirka 30 minuter.

  3. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel cirka 1 ½ centimeter tjock och skär upp i 24 bitar. Lägg på en bakduk.

  4. Häll oljan i en stor kastrull och värm till cirka 170-180 grader.

  5. Strö ut hälften av florsockret på en plåt och häll andra hälften i en fin sil.

  6. Fritera några degbitar åt gången, lyft upp ur oljan och lägg dem på ett fat med hushållspapper. Vänd genast munkarna i florsocker och pudra över lite florsocker.

  7. Mörk fudgekolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Rör om tills smöret smält, koka upp och sjud några minuter tills kolasåsen börjar tjockna. Rör om då och då i botten så att det inte bränns, men rör inte hela tiden. Tänk på att såsen tjocknar lite när den svalnat.

  8. Servera: Servera munkarna med vaniljglass, pekannötter, kolasås och lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök