Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bechamelsås – recept på klassisk vit sås

Bechamelsås är en enkel vit grundsås på smör, mjöl, mjölk och grädde. Här är ett enkelt och snabbt recept som passar perfekt till en god lasagne, torsk med äggsås eller stuvning i olika varianter.  Kanske är bechamel den vanligaste och mest användbara grundsåsen. Smaksatt med riven ost och kanske lite muskot är den given i lasagne, och smaksatt med senap passar den till kyckling och lutfisk. Andra goda smaksättningar är citron, pepparrot, örter, ägg och kaviar.

Bechamelsås – recept på klassisk vit såsBechamelsås – recept på klassisk vit såsBechamelsås – recept på klassisk vit sås
Bechamelsås Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 msksmör
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 3 dlmjölk- eller lika delar mjölk/grädde (eller buljong från kött eller fisk)
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald
  • muskot

Gör så här

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Rör i mjölet ordentligt, så det blir väl blandat med smöret.

  2. Späd i omgångar med vätskan. Vispa hela tiden.

  3. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Vispa då och då. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite muskot.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Bearnaisesås - så gör du den godaste 

Läs också: Rödvinssås - recept på enkel klassisk sås

Recept från Mitt kök