Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bearnaisesås – recept på klassisk sås

Den här delikata såsen skapades på restaurang Pavillon Henri IV av kocken Collinet. Såsen, sauce béarnaise, har fått sitt namn efter den gamla provinsen Béarn i sydvästra Frankrike.

Bearnaisesås – recept på klassisk sås
Bearnaisesås – recept på klassisk sås
Bearnaisesås – recept på klassisk sås
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 2schalottenlökar
  • 4 mskrödvinsvinäger
  • 0,5 dlvatten
  • 2 mskdragon- hackad, färsk
  • 250 gsmör
  • 4äggulor
  • 1 mskcitronsaft
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 mskpersilja- hackad

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Lägg löken i en kastrull, häll på vinägern och vattnet.

  2. Koka upp och reducera till hälften.

  3. Sila av löken och mät så att vätskan är cirka ½ deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få ½ deciliter vätska. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt dragon.

  4. Smält smöret och låt det svalna något och håll det varmt i ett varmt vattenbad.

  5. Sätt kastrullen med vinägern i ett varmt vattenbad och vispa ner äggulorna i vinäger med hjälp av en elvisp. Såsen får inte koka, då skär den sig.

  6. Vispa nu ner smöret i såsen under ständig, kraftig vispning. Tillsätt lite i taget så att inte såsen skär sig.

  7. Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Vänd i persiljan.

  8. Håll såsen varm fram till servering i ett varmt vattenbad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök