Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bearnaisesås – klassiskt recept

Recept på hemgjord bearnaisesås. Här lär vi dig knepen för att lyckas och tipsar också om hur du enkelt kan variera smaksättningen.

Bearnaisesås – klassiskt recept
Bearnaisesås – klassiskt recept
Bearnaisesås – klassiskt recept
Recept på den klassiska bearnaisesåsen. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 1 litenschalottenlök
  • 5dragonstjälkar
  • 5persiljestjälkar
  • 5vitpepparkorn
  • 1 dlvatten
  • 3 mskvitvinsvinäger
  • 3äggulor
  • 2 mskdragon- hackad
  • 2 mskpersilja- hackad
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmcayennepeppar

Gör så här

  1. Smält smöret. Ställ det åt sidan. Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och tillsätt örtstjälkar och pepparkorn. Häll över vatten och vinäger. 

    Foto: Ulrika Pousette

    BEA-4

  2. Koka utan lock tills ca 2 msk återstår. Sila bort stjälkar och pepparkorn. Blanda vinägerreduktionen och äggulor i en kastrull. Vispa kraftigt på låg värme tills det blir fluffigt och börjar tjockna.

    Foto: Ulrika Pousette

    BEA-3

  3. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Värm såsen under vispning om den blir för tunn.

    Foto: Ulrika Pousette

    BEA-2

  4. Blanda ner hackad dragon och persilja i såsen och krydda med salt och cayennepeppar. 

    Foto: Ulrika Pousette

    BEA-1

  5. Servera såsen till stekt eller grillat kött eller fisk.

Vad tyckte du om receptet?

3 goda smaksättningar på bean

Bearnaisesås är en klassisk sås till grillat kött, och passar även till kyckling och grillad fisk. Det finns många varianter av bearnaise, här tipsar vi om tre andra goda sätt att smaksätta den.

Choronsås

Fräs 3 msk tomatpuré i 1 msk smör. Blanda ner purén i den färdiga såsen.

Chilibearnaise

Smaksätt den färdiga såsen med 2 msk chilisås och 2 tsk chiliflakes.

Asiatisk bearnaise

Foto: Ulrika Pousette

 

Dragon i bearnaisesås

Dragon är huvudkryddan i bearnaisesås, men dragon förhöjer också smaken på andra kryddor och råvaror och kan användas till nästan allt. Men inga stora mängder - den kan ta över.