Recept på den klassiska bearnaisesåsen.Foto: Ulrika Pousette
(Betyg: 3,8 · 438 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
150 gsmör
1 litenschalottenlök
5dragonstjälkar
5persiljestjälkar
5vitpepparkorn
1 dlvatten
3 mskvitvinsvinäger
3äggulor
2 mskdragon- hackad
2 mskpersilja- hackad
2 krmsalt
0,5 krmcayennepeppar
Gör så här
Smält smöret. Ställ det åt sidan. Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och tillsätt örtstjälkar och pepparkorn. Häll över vatten och vinäger.
Foto: Ulrika Pousette
BEA-4
Koka utan lock tills ca 2 msk återstår. Sila bort stjälkar och pepparkorn. Blanda vinägerreduktionen och äggulor i en kastrull. Vispa kraftigt på låg värme tills det blir fluffigt och börjar tjockna.
Foto: Ulrika Pousette
BEA-3
Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Värm såsen under vispning om den blir för tunn.
Foto: Ulrika Pousette
BEA-2
Blanda ner hackad dragon och persilja i såsen och krydda med salt och cayennepeppar.
Foto: Ulrika Pousette
BEA-1
Servera såsen till stekt eller grillat kött eller fisk.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 438 röster)
3 goda smaksättningar på bean
Bearnaisesås är en klassisk sås till grillat kött, och passar även till kyckling och grillad fisk. Det finns många varianter av bearnaise, här tipsar vi om tre andra goda sätt att smaksätta den.
Choronsås
Fräs 3 msk tomatpuré i 1 msk smör. Blanda ner purén i den färdiga såsen.
Chilibearnaise
Smaksätt den färdiga såsen med 2 msk chilisås och 2 tsk chiliflakes.
Asiatisk bearnaise
Foto: Ulrika Pousette
Dragon i bearnaisesås
Dragon är huvudkryddan i bearnaisesås, men dragon förhöjer också smaken på andra kryddor och råvaror och kan användas till nästan allt. Men inga stora mängder - den kan ta över.